Játékosan tanulás

A Te gyerekednek milyen a digitális lábnyoma?

Internetbiztonsági tanácsok szülőknek

2020. január 20. | |  0 |

A Te gyerekednek milyen a digitális lábnyoma?

A digitális nemzedéknek szüksége van a szülők, pedagógusok és egyéb mentorok tanácsaira, hogy kivel és mit osszanak meg magukról, valamint hogyan válasszák szét az online és offline életüket.

A digitális kor szülöttei

A digitális nemzedék – az 1980 után születettek – életében már születéstől kezdve jelen van az internet és a digitális média, ezért magától értetődőnek veszik azt. Ösztönösen jól kezelik az új eszközöket és technológiákat, hozzá vannak szokva, hogy minden információ elérhető az interneten. Nagy előszeretettel osztanak meg mindent az életükről és magukról, gyakran nem is sejtve az ezzel együtt járó veszélyeket és kockázatokat. Nehezebben választják szét az online és offline életüket, mint az előző generációk. Más fogalmuk van a magánéletről a személyes szféráról. Nagyobb bizalommal állnak az internethez, sokszor túl könnyen megbíznak az internetes forrásokban és túlságosan sok mindent osztanak meg. Sebezhetőek, az élettapasztalatuk még nem megfelelő, hogy felmérjék a veszélyeket. Szükségük van szüleik, tanáraik, mentoraik tanácsára, hogy kiben bízzanak és milyen tartalmakat osszanak meg másokkal. Nagyon nagy felelősség hárul a szülőkre és pedagógusokra. Sokszor azonban a szülők és a tanárok sincsenek képben az új technológiák tekintetében. A digitális eszközök használata nagyszerű dolog, de figyelembe kell venni néhány biztonsági szempontot, be kell tartani több biztonsági szabályt.

A digitális kor hatásai

A digitális kor sok tekintetben megváltoztatta az emberek életét, kevesebb és felszínesebb emberi kapcsolatokhoz, kevesebb beszélgetéshez és élő játékhoz, romló memóriához, hamis énképhez és egy sor hasonló nemkívánatos mellékhatáshoz járult hozzá. Ugyanakkor megnyitott számtalan lehetőséget, hozzáférhetővé tett korlátlan mennyiségű tudást, egyszerűbbé tett folyamatokat. A mindennapokban három nagyon erőteljes hatás figyelhető meg:

Digitális túlterheltség – annyi információ özönlik ránk, hogy már nem tudunk vele mit kezdeni

Digitális kizökkentés – Ha nem kapcsoljuk ki a telefont állandóan jönnek az üzenetek, hívások, e-mailek és félbeszakítják az aktuális tevékenységünket.

Digitális elbutulás – Mivel minden fent van a világhálón, felesleges megjegyeznünk, ezért nem is jegyezzük meg.

Digitális lábnyom

A közösségi média jelen van, mind a szülők, mind a gyerekek életében. Van eltérés a generációknál, mely közösségi média platformot részesítik előnyben, de alapvetően az a jellemző, hogy ezeken a fórumokon létrehozunk egy felhasználói profilt, kapcsolatokat létesítünk másokkal és tartalmakat osztunk meg. Ha meggondoljuk magunkat töröljük a profilunkat. Az internet azonban nem felejt, azzal, hogy töröljük a profilunkat, az adatok nem törlődnek, felhasználhatják azokat illetékes és illetéktelen felhasználók. Nagyon fontos tehát beszélni a gyerekeddel erről, mert például a munkáltatók is előszeretettel nézik meg a jelöltek közösségi média profiljait és vonnak le következtetéseket a megosztott tartalmakból.  

Biztonságos források, álhírek, manipuláció

A keresőmotorok ma már elég intelligensek, de mivel bárki feltehet tartalmakat az internetre, nem lehetünk biztosak abban, hogy a találati listában szereplő weboldalak megbízható források-e egy adott témában. Meg kell tanulnunk és a gyerekeknek is meg kell tanítanunk a tiszta forrásokat kiválasztani. Egy másik bejegyzésben külön is foglalkozunk ezzel a témával. A TV-ben is vannak olyan reklámok, amelyeket nem hiszünk el, de az interneten sokkal több ilyen van és nem is mindig látszanak reklámnak vagy nehezen lehet rájönni, hogy kamu oldalakról van szó.

Kártevők, vírusok, kémprogramok

A rosszindulatú programokról és az azok elleni védekezésről is el kell beszélgetni a gyerekekkel.

Adathalászat

El kell magyaráznunk, hogy milyen adatokat ne adjanak meg a tudtunk és beleegyezésünk nélkül és hogyan jöhetnek rá, hogy adathalászokról van szó.

Letöltések

A letöltésekkel kapcsolatban fel kell világosítani a srácokat, hogy milyen tartalmakat lehet legálisan letölteni, mi az, ami már kalózkodásnak számít. Az életkoruknak megfelelően kell velük beszélni a szerzői és a felhasználási jogokról, például, hogy vannak olyan ingyenes tartalmak, amelyek csak addig ingyenesek, ameddig személyes használatot szolgálnak, de nem lehet ezeket továbbadni, vagy terjeszteni.

Életkornak nem megfelelő tartalom

Ez ellen elég nehéz védekezni, hiszen a gyerek kíváncsi, miért nem nézhet meg egy 18+ filmet. A tiltás visszaüthet, privát böngészéssel, titkos közösségi média profillal, vagy extrém esetben egy második mobiltelefonnal kicselezhet bennünket. Én inkább annak vagyok a híve, hogy elmagyarázom, miért nem jó neki, ha az adott tartalmakat böngészi.

Felhasználónevek, jelszavak

Fontos megtanítanunk a csemetéinknek, hogy a felhasználónevüknek ne használják a teljes nevüket. A játékoknál is olyan jelszavakat használjanak, ami nem a nevük és nem is a felhasználónevük, legalább 8 karakter hosszú, tartalmaz kis és nagybetűket és számokat is. A jelszavakat írják bele egy füzetbe, ha nem tudják megjegyezni, vagy egy olyan fájlba, amelynek neve nem utal arra, hogy ebben jelszavak lehetnek. Sokszor szomorúan tapasztalom, hogy idős nénikék bankkártyával fizetnek a pénztárban, de nem tudják megjegyezni a PIN kódjukat, ezért egy cetlire felírják és beleteszik a pénztárcájukba. Na ez pontosan ilyen dolog. A jelszavakat sem szabad a „pénztárcában” tartani.

Online vásárlás, online fizetés

Sokan félnek az internetes vásárlástól és még ennél is jobban félnek az online bankkártyás fizetéstől, pedig ezek nagy mértékben megkönnyíthetik az életet. Fizikai tárgyaknál arra kell figyelni, hogy legyen pénzvisszafizetési garancia, legyen a cégnek valós telephelye, érdemes elolvasni néhány vásárlói véleményt, de nem feltétlenül a webshop saját oldalán, hanem rákeresve az interneten. A gagyi webshopok általában hamisított hozzászólásokat gyártanak, de erre általában rá lehet jönni. Keress néhány ilyet, és mutasd meg a gyerkőcnek! Az online fizetés az esetek többségében biztonságos, főként a hazai webshopok tekintetében, hiszen általában az OTP vagy más ismert szolgáltató oldalára irányítanak át bennünket. A külföldi webshopok esetében kicsit nehezebb a helyzet, célszerű minden esetben figyelni a tanúsítványokat. Lehet olyan internetes virtuális kártyát használni, amelyen nem tartunk pénzt, hanem csak éppen annyit teszünk rá, amennyi az adott tranzakcióhoz kell. De ha véletlenül vissza is élnek a kártyánk adataival, akkor a kártyaszolgáltatótól visszakérhetjük a jogtalanul leemelt összeget, bár ez kicsit macerás és hosszadalmas, de működik. Körülbelül ezeket kell megbeszélni a gyerekkel, ha van saját bankkártyája. Ha a Tiedet használja, akkor legyél ott, amikor a tranzakciót bonyolítja!

Ismerkedés és chat

Az internet számtalan lehetőséget ad ismeretségek létesítésére. A gyereked esetében ezek lehetnek például játékcimbik, ugyanazt a zenét vagy együttest kedvelők, azonos hobbi rajongók, ugyanazt az influencert követők stb. Fontos megétetned vele, hogy a privát beszélgetés is megmarad, nem törlődik, ezért sohase írjon olyat, amit mondjuk 20 év múlva megbánna. Sohase adja meg ismeretlennek a telefonszámát, e-mail címét és lakcímét.

Webkamera, fotók

Fontos megértetni a gyerekeddel, hogy csak olyan fotót töltsön fel, amit felnőttként is vállalni tud, ha valaki olyan dolgot kér tőle, amit nem szeretne megtenni sem kamera előtt, sem kamera nélkül, akkor lépjen ki a helyzetből. Ő is csak olyan videót készítsen, olyanra kérjen másokat, amit ő is megtenne és a szereplő engedélye nélkül ne tegye közzé.

Követő szoftverek

Néha a követő szoftverek jó szolgálatot tehetnek, például megtalálni egymást egy fesztiválon, megtalálni egy elveszett mobiltelefont. Ha van ilyen program a gyerek telefonján, ne használd arra, hogy állandóan ellenőrzöd a csemetédet, hagyj neki önálló életteret és csak akkor avatkozz be, ha úgy érzed baj van!

Internetes zaklatás

A mi nemzedékünket óvták a cukrosbácsiktól, nekünk is meg kell védenünk a gyerekeinket az internetes cukrosbácsiktól. Az internetes pedofília létező probléma, nem vehetjük félvállról. Ha betartja az eddigi szabályokat, akkor kicsi az esélye, hogy zsarolni próbálják a gyerekedet, mégis előfordulhat, hogy ami kezdetben jó poénnak ígérkezett az később már mégsem annyira vállalható. Ha valaki például azzal zsarolja a gyereket, hogy közzétesz egy fényképet vagy videót, amely számára kellemetlen, akkor a gyereked bepánikolhat, mert a korábbi nyilvános megaláztatás most akár többmillió ember előtti megaláztatásba mehet át. Fontos erről előre beszélni, de ha megtörtént a baj, akkor sem szabad engedni a zsarolónak, hanem a megfelelő helyen fel kell jelenteni.

Közösségi média jelenlét

A végére maradt, de ez talán a legfontosabb, megtanítani a gyereknek, hogy csak olyan dolgokat lájkoljon, amivel egyetért, ami tényleg tetszik neki. Csak olyan tartalmakat osszon meg, ami mindenki előtt felvállalható, nem sérti mások érdekeit és a jó ízlést. Az, hogy más mit oszt meg magáról, hogyan járatja le magát, legyen az ő gondja. Ne azzal legyen népszerű, hogy égbekiáltó ostobaságot csinál, az ilyen népszerűség nagyon múlandó.

Összefoglalás

Az online és offline életet szét kell választani, a személyes adatainkat életterünket meg kell védeni. Szükséges, hogy ezekről beszéljünk a gyerekkel, a mi felelősségünk, hogy a biztonságos és tudatos digitális média használatra szoktassuk rá őket.

Értesülj elsőként az újdonságokról, iratkozz fel a hírlevélre!

Feliratkozom

digitális biztonságdigitális nemzedékInfokommunikációs eszközökinternet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Facebook-hozzászólásmodul