Játékosan tanulás

56 kérdés, amelyből megtudtam, hogy olyan vagyok, mint Alfred Hitchcock

Érdeklődési térkép felmérés

2019. október 1. | |  0 |

56 kérdés, amelyből megtudtam, hogy olyan vagyok, mint Alfred Hitchcock

Ezt a felmérést neves magyar szakemberek állították össze és a Tehetségportálon található. Érdemes kitöltened a gyerekeddel, ha nem vagy biztos abban, merre kellene terelgetni a pályaválasztásban.

Mi magyarok szeretjük a kvízeket, keresztrejtvényeket, szójátékokat és vicceket. Néha jókat szórakozom, amikor valamelyik ismerősöm közösségi hírfolyamában megjelenik egy-egy ilyen kvíz eredménye, amelynek annyi a valóságalapja, mint a bulvársajtóban az 5 perc alatt összeállított aktuális horoszkópnak.

Ha viccnek fogjuk fel ezeket, akkor jó, de sokan komolyan veszik a leglehetetlenebb állításokat is, mivel a szerkesztők nagyon ügyesen elbújtatják az álhíreket a hírek közé, a fizetett hirdetések ugyanúgy jelennek meg a hírportálok kezdő oldalán, mint a tényleges hírek, bár ez utóbbiak 100%-os hitelessége is erősen kétségbe vonható.

Épp a minap találtam egy hírt, amelyben nem kevesebbet állítanak, mint, hogy 1 hónap alatt meg lehet tanulni egy idegen nyelvet és a módszer feltalálóját Nobel díjra jelölték e találmányáért. Ha egy kicsit is utánanézel, rájössz, hogy a fotók az egyik fizetős fotó portálról származnak és a Nobel díj jelölések között sem találsz Selmeczi Mihály nevű embert és amúgy nem gyanús senkinek sem, hogy egy ilyen világraszóló találmányt 13 ezer forintért árulnak? Hidd el, hogy ezerszámra bedőltek az emberek ennek a csoda ígéretnek.

Nemrégiben mutattam a lányomnak egy lábgomba elleni csodaszert hirdető kamu weboldalt is, de találtam már papilloma elleni és fogyást ígérő varázsszereket is. A fiam pedig egy olyan hirdetés linkjét küldte át, ahol 1 forintért, vagy 1 euróért lehet Samsung S9 telefonhoz jutni. Megmutattam a gyerekeimnek, hogy honnan lehet rájönni, hogy ez egy csalás. Az első az, hogy rákeresek az orvos nevére (eddig még sohasem találtam egyezést, úgy látszik erre nem figyelnek a csalók), ha véletlenül mégis lenne egyezés, megnézném a fényképét, hogy hasonlít-e az illetőre. Ugyanezt teszem a kommentelőkkel is, rákeresek a nevükre és megnézem, hogy a kép hasonlít-e. Szintén nem találtam egyezést eddig, lehet, hogy béna vagyok, vagy egyik kommentelőnek sincs facebook profilja? A Samsungos hirdetés már kicsit trükkösebb volt, mert ott egy tagsági rendszerre kellett előfizetni és látszólag ehhez adták a telefont. De ha megadod a bankkártya-adataidat, vajon ki tudsz-e szállni a tagsági rendszerből? Mit gondolsz erről? Az átverős és csaló oldalakról egyébként több oldal is vezet nyilvántartást, például a golnet.hu.

De visszatérve a címben szereplő kérdéshez és a nem bulvár kvízekhez, a tanulással kapcsolatos kutatásaim során belebotlottam egy nagyon tartalmas magyar weboldalba, a tehetseg.hu portálba. Ezen oldalon számos érdekességet találhatunk, melyek a mai fiatalok tehetségének fejlesztésével kapcsolatosak. Van tehetségtérkép, pályázati oldal, tehetségkönyvtár, tehetség piactér, tutor program, naptár, kutatási oldal, játék aloldal. Ez az oldal igazi kincsesbánya, kár, hogy nem kap több publicitást, vagy nem hirdetik óriásplakáton, mivel a választások eredményére nincs hatással. Pedig ez a portál is az „Emberi Erőforrások Minisztériuma” védnökségével készült és frissül folyamatosan és a Széchenyi 2020 logó is ott virít az oldal alján.

Ha körülnézel, egész sor hasznos és ingyenesen letölthető anyagot találsz itt. Vannak könyvek, képzések és e-learning tananyagok is, bár ezeket jól elrejtették a lábléc menüjében, A sok olvasnivalón kívül – amit digitális gyűjtögetőként egyből le is töltöttem a gépemre (hátha jó lesz valamire címszóval) – találtam egy játszani jó aloldalt, illetve egy játékok aloldalt, ahol van egy „Térképezd fel magad!” játék, amelyet neves szakemberek állítottak össze. A játék, helyesebben teszt linkjét itt találod.

Linkre kattintva a következő kép fogad bennünket:

Röviden leírják, hogy a játék mire való, de bővebben is el lehet olvasni a „Képesség és érdeklődés”, illetve a „Játékszabály” gombra kattintva, hogy miről is szól ez a játék. A teszt kitöltését a „Játék!” feliratra kattintva indíthatjuk el. Bár a játékszabály érthető, le van írva, mit és hogyan kell bejelölni, mégis kicsit bonyolultabb, mint azt elsőre gondolnánk. A játékban ugyanis 56 kérdés van, de csak 40 választ lehet adni. Tíz nagyon jellemző, 10 jellemző, 10 nem jellemző és 10 nagyon nem jellemző választ lehet bejelölni. Tehát 16 kérdésre semmilyen jelölést nem tudunk adni. Érdemes ezért először elolvasni mind az 56 kérdést, kiválasztani a legjellemzőbbeket, utána a legkevésbé jellemzőket, kiválasztani még 10 jellemző és 10 nem jellemző állítást és a többi 16 kérdést üresen hagyni.

A játékot elindítva következő ki fogad bennünket:

Választani úgy lehet, hogy rákattintunk az adott kocka alatt található kis téglalapra és itt megjelöljük a megfelelő választ. Ekkor az adott kérdést tartalmazó kocka alatti kis téglalap a választásnak megfelelő színre vált. Jobboldalt pedig láthatjuk összesítve, hogy melyik típusú válaszból hányat jelöltünk már be. Külön kihangsúlyozzák, hogy minden kategóriában legalább egy értékelésnek szerepelnie kell. Ha mégis elakadnánk itt is el tudjuk érni a játékszabályt az „Így játszd!” felirat melletti nyílra kattintva. Ha kész vagyunk a jelölésekkel „Az eredmények feldolgozása” gombra kell kattintani. Ekkor azt gondolnánk, hogy egyből láthatjuk az értékelést, ehelyett azonban még néhány kérdésre választ kell adnunk, mi a nemünk, melyik évben születtünk, melyik megyében lakunk, valamint nyilatkozni kell, hogy elmúltunk 16 évesek és hozzájárulunk az adatok statisztikai célú megőrzéséhez. Csak ezután léphetünk tovább az értékelésre.

Az értékelésnél az alábbihoz hasonló grafikont és szöveges értékelést láthatunk.

A jobboldali oldalsávban a „Tudj meg többet!” gombra kattintva elolvashatjuk hogyan működik az értékelés bár szerintem ez sem nagyobb segítség, mint az ezen az oldalon a gomb felett található „Hogyan működik az értékelés?” című rövid leírás. Nekem valamiért össze is csúszott. A grafikon mellett van egy „A térkép elküldése e-mailben” űrlap, én ezt becsülettel ki is töltöttem, de nem kaptam emailt. Tehát ha szeretnéd, hogy az értékelés megmaradjon, meg tudd őrizni, javaslom, hogy a nyomtató ikonra kattintva, nyomtasd ki magadnak akár pdf formátumban, így nem veszik el. Ha ez sem működik, akkor még mindig van esélyed a böngésződ nyomtatási funkcióját használni, amelyet a CTRL+P billentyűkombinációval azonnal aktiválni tudsz.

A grafikon szemlélteti, hogy melyik terület domináns, a

  • Nyelvi
  • Logikai-matematikai
  • Téri- vizuális
  • Testi- mozgásos
  • Zenei
  • Társas
  • Önreflexív

E hét pont nagyon hasonlít a többszörös intelligencia területeire, amelyről egy másik blogbejegyzésben olvashatsz.

A szöveges értékelésből megtudhatod, hogy melyek a leginkább preferált érdeklődési területeid és mely területeken érdemes fejleszteni magad. Érdekességként megemlítenek egy híres embert, akinek hozzád hasonló érdeklődési térképe volt. Nekem akárhányszor töltöttem ki a tesztet (és nem hiszem, hogy sikerült kétszer egyformán kitöltenem), mindig Alfred Hitchcock jött ki. Mivel azonban a tesztet szakmailag elismert emberek állították össze, nincs okom megkérdőjelezni, hogy Hitchcock is hasonló dolgok után érdeklődött.

Tehát ez a kvíz nem sorolható azokba a tesztekbe, amelyek a közösségi hálókon terjednek, hogy milyen kutya voltál előző életedben és hasonlók. Ja, megpróbáltam hírlevélre is feliratkozni, de nem sikerült, az oldal itt is hibára futott. Úgy tűnik a levelező rendszer nem tökéletes még, de sebaj, az archívumban el lehet olvasni a hírleveleket.

Az érdeklődés térképén kívül számos teszt található egy másik nagyon hasznos honlapon, a felvi.hu honlapján, karrierrel, munkával, önismerettel kapcsolatban. Ha tehát szereted a kvízeket, netán a gyereked éppen felvételi vagy diplomázás előtt áll, válassz közülük.

Kíváncsian várom, neked, vagy a gyerekednek kihez hasonlít az érdeklődési térképe. Írd meg kommentben, és azt is megírhatod, hogy tetszett a játék!

Jó szórakozást!

felmérésjáték

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.

Facebook-hozzászólásmodul